Umbrië: 5 Gouden Tips voor je vakantie

Umbrië: 5 Gouden Tips voor je vakantie

Umbrië is een heerlijke vakantiebestemming. Wij zijn afgelopen zomer 2 weken in Umbrië geweest, o.a. in Perugia, Assisi, Spoleto, Montefalco en Narni. We hebben genoten van het prachtige landschap, de mooie dorpjes en het heerlijke eten. De regio Umbrië heeft in totaal maar 900.000 inwoners, terwijl bijvoorbeeld Toscane wel 3,7 miljoen inwoners heeft. Qua landschap en sfeer zijn ze vergelijkbaar, maar Umbrië is minder bekend, dus minder toeristische en daardoor authentieker en rustiger. Je waant je terug in de middeleeuwen, als je slentert door de kleine dorpjes die bovenop een heuvel liggen. Vaak zie je van de buitenkant, met de oude grijze stenen, niet dat er binnen kleurrijke fresco’s te zien zijn in de gewelven van kerken en de plafonds van de palazzo’s. Het eten bestaat uit lokale gerechten met veel verse ingredienten uit de streek en het is ook nog eens erg goedkoop. Bijvoorbeeld verse pasta met truffel, heerlijk! Gecombineerd met de lokale wijnen zoals Montefalco, Torgiano en Orvieto. Als je dan ook nog uitkijkt vanaf de heuvel over het glooiende landschap, is het ultieme vakantiegevoel compleet. Ik heb nu alweer zin om terug te gaan! Ben jij van plan om naar Umbrië te gaan, dan heb ik meer dan 200 tips voor je op een rij gezet in de CitySummary Reisgids Umbrië. Hieronder alvast 5 Gouden Tips.

Tip 1: Perugino

Perugino (1446-1523) is een van de beroemdste schilders van Umbrië. Hij is geboren als Pietro Vannucci (Perugino was zijn bijnaam) in Città della Pieve, waar je zijn geboortehuis kunt bezoeken. Perugino heeft een aantal panelen in de Sixtijnse kapel in Rome geschilderd. Hij werkte in dezelfde werkplaats in Florence als Leonardo da Vinci. Omdat het in 2023 500 jaar geleden is dat hij is gestorven, werd hij geëerd met een grote tentoonstelling in de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia. We kregen een folder mee met de locaties van al zijn werken in de diverse dorpjes in Umbrië. We hebben er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk ervan te bezoeken. Daardoor nam ook de bewondering toe: we begonnen zijn stijl te herkennen, de mooi kleuren, de manier waarop mensen kijken, de landschappen op de achtergrond. In Foligno kwamen we in gesprek met een jonge vrouw van het Pallazo Trinci. Zij nam ons meer naar het Oratorio della Nunziatella (elders in het dorp), waar ze de deur opende met een grote sleutel. Echt een gevoel dat je toegang krijgt tot een geheime schatkamer. Mooie ervaring. Tip: vraag ernaar bij de balie.

Tip 2: Evenementen

 

Umbrië heeft een traditie van heel veel culturele evenementen. Perugia is bekend van Umbria Jazz (jaarlijks in september), dat in 2023 het 50-jarige jubileum vierde. De hele jazz-wereld heeft er al opgetreden, zoals Miles Davis, Al Jarreau en James Brown, maar ook Prince en Sting. De winter-versie wordt in Spoleto gehouden (dec./jan.). Vrijwel elk dorp heeft een middeleeuws feest, zoals Inflorata (bloemenfeest in Spello), Calendimaggio (ridderwedstrijden in Assisi), Corsa dei Ceri (Optocht met kaarsen in Gubbio), Giosta della Quintana (ringsteken in Foligno), Palio dell Barche (botenrace in Passignano) en nog veel meer. Tip: wil je dit een keer meemaken, check de data vooraf op internet.

Tip 3: Franciscus van Assisi

 

De bekendste Umbriër is ongetwijfeld Franciscus van Assisi (1181-1226). Je kunt op heel veel plekken zijn levensloop volgen. Hij is in Assisi geboren als Giovanni di Pietro Bernardone, maar toen zijn vader hem vaak meenam naar Frankrijk kreeg hij de bijnaam Franciscus (Fransman). Op zijn geboorteplek staat nu Chiesa Nuova. In de San Rufiono kerk is hij gedoopt. Een paar kilometer buiten Assisi staat de Santa Maria degli Angeli, de grootste kerk van Assisi. Je ziet het gouden Maria-beeld op de façade al van ver. Deze kerk is gebouwd om de Portiuncula heen, een kleine kapel op de plek waar Franciscus besloot om in armoede te leven, wat de start was van zijn bedelorde. In de Basilica di San Francesco (een drukke bedevaartsplek) kun je zijn graf bezoeken. Je kunt de pelgrimsroute Via di San Francesco of ook wel Camino di Francesco, zowel lopend als met de fiets volgen. Je komt langs diverse monumenten en kloosters, en loopt door de schitterende landschappen.

Tip 4: Hotspots eten & drinken

 

In elk dorp zijn genoeg restaurantjes te vinden, maar het is de kunst om de pareltjes eruit te pikken. Een aantal top-plekken zijn bijvoorbeeld: in Perugia namen wij een aperitivo (Aperol Spritz) bij Bar Punto di Vista. Wat een mooi uitzicht, de lucht kleurde oranje over de goudgele gebouwen met de paarse heuvels op de achtergrond. We dronken ’s morgens koffie bij Il Caffè della Piazza in Panicale. Eenvoudig, maar zoveel rust op dat plein. Ik wilde er nooit meer weg. In Spoleto zaten wij bij Tric Trac op het terras met uitzicht op de Duomo en een klassiek orkest dat oefende op de achtergrond (vanuit het gebouw ernaast). Magisch. In Aquasparte ontdekten wij bij toeval Vigna del Borgo, waar je in de tuin onder de wijnranken heerlijk kunt eten. Ik ben tiramisu-fan en hier at ik de lekkerste ooit. 

Tip 5: CitySummary Reisgids Umbrië

Umbrië is best een grote regio in Italië. Dus waar zijn de mooiste plekjes? CitySummary heeft alles wat Umbrië te bieden heeft voor je op een rij gezet. Eigen reiservaring gecombineerd met het afstruinen van tig reisblogs en het lezen van honderden reviews. Je krijgt alle bezienswaardigheden op een rij, met een korte toelichting, inclusief musea, pleinen, kerken en palazzi. En een flinke set met tips voor waar je lekker kunt eten en drinken. Alle tips hebben een Google Maps link, zodat je er ter plekke makkelijk naartoe kunt navigeren, of je nu loopt, fietst of met de auto bent. Kom alvast in de sfeer van Umbrië door films te kijken die er zijn opgenomen en boeken te lezen die er spelen. CitySummary geeft je meer dan 200 tips in een digitale reisgids die je voor slechts 2,99 euro kunt downloaden. Veel plezier in Umbrië!

Bestel button

 

Activiteiten en speciale tours:

Reactie plaatsen