Berlijn: 5 Gouden Tips voor je stedentrip

Berlijn: 5 Gouden Tips voor je stedentrip

Berlijn is de grootste stad van het Europese vasteland. Dus je verwacht een drukke stad met vooral veel wolkenkrabbers, overal auto’s, lawaai en luchtvervuiling. Berlijn is het tegenovergestelde! Ik ken geen grote stad in Europa waar de straten zo rustig zijn, waar zoveel uitersten qua cultuur, historie en levensstijl in harmonie samengaan. Het heeft vast te maken met de bizarre en unieke geschiedenis van de stad: het centrum van de inktzwarte periode onder Hitler en de verstikkende controle van de Stasi in DDR tijdens de Koude Oorlog. Berlijn heeft een open houding naar deze geschiedenis en wil ervan leren. Overal zie je beelden, plaquettes, kunstwerken, musea etc. om deze historie te zien en te verwerken. Indrukwekkend! Berlijn heeft tegelijkertijd de blik op de toekomst, met veel moderne kunst, street art, conceptstores en hippe uitgaansgelegenheden. Ben je van plan om naar Berlijn te gaan? Dan heb ik meer dan 160 tips voor je op een rij gezet in de CitySummary Reisgids Berlijn. Hieronder alvast 5 Gouden Tips.

Tip 1: De Berlijnse Muur

 

In de periode 1961 – 1989 werd Berlijn gescheiden door een streng bewaakte strook, met muren aan beide kanten en daartussen prikkeldraad onder stroom en matten met scherpe punten. Alles om te voorkomen dat mensen uit Oost-Duitsland (DDR) via West-Berlijn konden vluchten naar het westen. Tip is om eerst naar het Bezoekerscentrum aan de Bernauerstrasse te gaan, waar je een film kunt zien waardoor je snapt hoe die hele zone in elkaar zit, die wij nu de Berlijnse Muur noemen. Er zijn diverse plekken in de stad waar je stukken van de muur kunt zien.

Tip 2: Het Holocaust monument

 

Op 10 mei 2005 werd het “Denkmal für die ermordeten Juden Europas”, bekend onder naam Holocaustmonument, ingewijd. Het is een heel bijzonder monument, dat je moet ondergaan. Loop tussen de 2700 hoge en lagere betonblokken in stilte en ervaar zelf de bedoeling van architect Peter Eisenman. De donkergrijze betonblokken zijn speciaal bewerkt met een chemische laag, zodat grafitti er makkelijk afgehaald kan worden. Pijnlijk is wel dat men er later achter is gekomen dat de producent van dit spul ook de leverancier van Zyklon B was, het gas waarmee de Joden in de concentratiekampen werden vermoord. Dat verzin je toch niet! Eronder is een expositieruimte, waar je gratis in kunt, en waar je met een flinke brok in je keel weer uitkomt. Veel persoonlijke verhalen, waardoor het heel dichtbij komt. Nog een bizar feit: de locatie van het monument is midden in de wijk waar de kantoren stonden van het Nazi-regime. Onder de grond zijn daar nog fundamenten van te vinden. De bunker van Hitler was een straat verderop.

Tip 3: Het alternatieve Berlijn

 

Berlijn is de hoofdstad van de alternatieve leefstijl: vooral in Kreuzberg en Friedrichshain vind je echt overal grafitti en street art, kraakpanden, terreinen met streetfood en muziek. Punkers, anarchisten en lhbti-ers leven er samen met migranten uit alle hoeken van de wereld. Artiesten als David Bowie en Iggy Pop hebben hier geleefd en hun muziek gemaakt. De Oranienstrasse is door Time Out uitgeroepen tot een van de coolste straten ter wereld. Dompel je onder in deze relaxte sfeer, pak een terrasje bij een van de hippe tentjes of ga naar een concert bijvoorbeeld bij SO36, genoemd naar het postcodegebied SüdOst 36.

Tip 4: Hotspot eten & drinken

Op zondag is het nog rustiger in Berlijn dan anders: zo’n beetje alles is gesloten op zondag. Berlijners nemen de tijd om naar familie te gaan, te wandelen door de vele parken, een museum te bezoeken en uitgebreid te ontbijten in de tentjes die wel open zijn. Wij gingen naar House of Small Wonder, dat gevestigd is een voormalige Joodse meisjesschool. Mooi ingericht met veel groen en een menu met heerlijke vers gemaakte gerechten. Ga ook even naar het toilet, je ziet dan een ander deel van het gebouw en er hangt kunst aan de muur. Met mooi weer kun je heerlijk op de binnenplaats zitten. 

Tip 5: CitySummary Reisgids Berlijn

Berlijn ervaren is een fantastische belevenis. Op rij-afstand van Nederland, ideaal voor een lang-weekend-citytrip. CitySummary heeft voor jou de ideale reisgids samengesteld. Uit eigen reiservaring gecombineerd met het afstruinen van tig reisblogs en het lezen van honderden reviews. Je krijgt alle bezienswaardigheden op een rij, met een korte toelichting, inclusief musea, street art, winkelstraten etc. En een flinke set met tips voor waar je lekker kunt eten en drinken. Alle tips hebben een Google Maps link, zodat je er ter plekke makkelijk naartoe kunt navigeren, of je nu loopt, fietst of met de auto bent. Dit is aangevuld met wat er te doen is in de omgeving van Berlijn en hoe je je voorpret kunt verhogen. Kom alvast in de sfeer van Berlijn door films te kijken die er zijn opgenomen en boeken te lezen die er spelen. CitySummary geeft je meer dan 160 tips in een digitale reisgids die voor slechts 2,99 euro kunt downloaden. Veel plezier in Berlijn!

Bestel button

 

Activiteiten en speciale tours:

Reactie plaatsen