Barcelona: 5 Gouden Tips voor je stedentrip

Barcelona: 5 Gouden Tips voor je stedentrip

Barcelona is een bruisense stad waar je door het hele jaar heen een aangename temperatuur hebt, dus heerlijk om even bij te tanken met een stedentrip. De stad is vol met bomen waarin je groene parkieten ziet. In de zomer geeft dat verkoeling. Het heeft een swingend stadsstrand om de zuideuropese sfeer compleet te maken. De stad is grotendeels vlak, dus je kunt er prima rondfietsen. Alleen Montjuic en Parc Guell liggen op een heuvel. Er is een uitgebreid metronetwerk, dus dat is een goed alternatief. Natuurlijk is Barcelona de stad van Gaudi, wat de aanblik vrolijk kleurrijk en bijzondere vormen geeft. Ben je van plan om naar Barcelona te gaan? Dan heb ik alle tips voor je op een rij gezet in de CitySummary Reisgids Barcelona. Hieronder alvast 5 Gouden Tips.

Tip 1: Wedstrijd van FC Barcelona

Het bijwonen van een voetbalwedstrijd van FC Barcelona is niet alleen een unieke ervaring voor voetballiefhebbers. Voetbal zit diep in de cultuur van de stad. Het is verbonden met de Catalaanse volkseer. De meeste wedstrijden zijn uitverkocht en dan gaan 100.000 mensen naar het stadion. Ook in de cafés worden de wedstrijden overal fanatiek gevolgd. Het is mooi om de fanatieke supporters hartstochtelijk te zien reageren op beslissingen van de scheidsrechter of op een doelpunt. Toch gaat het er heel gemoedelijk aan toe. Zowel voor als na de wedstrijd loopt iedereen rustig van en naar het stadion. Het is eenvoudig om een ticket te kopen voor de wedstrijd via de officiële FC Barcelona website. Twee belangrijke tips: check een week voor de wedstrijd of de datum nog staat. Bij ons was de wedstrijd opeens verplaatst van zondag naar zaterdag. Houd er rekening mee dat Camp Nou wordt verbouwd en in 2026 klaar moet zijn. Tot die tijd speelt FC Barcelona in het Estadi Olímpic Lluís Companys, het stadion dat gebouwd is voor de Wereldtentoonstelling van 1929 en uiteindelijk is gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 1992. Er kunnen 55.000 mensen in. In het stadion worden ook grote concerten gehouden, o.a. Michael Jackson, Madonna en de Rolling Stones traden hier op. Boek je vlucht via Skyscanner, waarmee je de goedkoopste vlucht kun selecteren.

Tip 2: La Sagrada Familia

Het symbool van Barcelona is het unieke bouwwerk La Sagrada Familia. Als je om de kerk heenloopt voel je de grootsheid en realiseer je je dat je nergens ter wereld zoiets kunt zien. In mijn geheugen staan er altijd grote gele kranen op en rondom het gebouw. Dat komt omdat de bouw al meer dan 100 jaar duurt. Oorspronkelijk werd de opdracht voor de bouw gegeven aan Francisco de Paula del Villar, die in 1882 begon met de bouw van een neogotische kerk. Na een ruzie met zijn opdrachtgever nam Antoni Gaudí het over en bouwde het naar zijn eigen ontwerp. Zijn stijl wordt wel Catalaans Modernisme genoemd. Kenmerken van deze stijl zijn organische vormen met veel decoratieve elementen. De Sagrada Familia was het laatste werk van Gaudí. Hij was volop met de bouw bezig toen hij in 1926 op 74-jarige leeftijd overleed nadat hij werd overreden door een tram. Hij is begraven in de Sagrada Familia. Wanneer de bouw klaar is, is niet bekend, maar inmiddels zijn ze begonnen aan de hoogste toren in het midden, de “Toren van Jezus”. De vorderingen kun je volgen via een webcam. Tip: het is een fantastische belevenis om de kerk van binnen te bekijken en de torens te beklimmen. Zorg dat je tijdig een ticket reserveert, de tijdssloten raken snel vol. De Sagrada Familia heeft jaarlijks 4,5 miljoen bezoekers! 

Tip 3: Stadsstrand Barceloneta

 

Als je in Barcelona bent, ga dan ook even naar het stadsstrand. Bij de wijk Barceloneta is een lange en brede promenade die langs het strand loopt. Aan de ene kant (de zuidkant) gemarkeerd door het W-hotel (5 sterren) wat de vorm van een zeil heeft en aan de andere kant (de noorkant) gemarkeerd door de Bronzen Walvis van architect Frank Gehry. Op het strand is ook het kunstwerk L’Estel ferit van Rebecca Horn (4 gestapelde stalen kubussen) te zien. Het strand is aangelegd met geel zand uit Egypte voorafgaand aan de Olympische Spelen in Barcelona in 1992. Je ziet er veel sporters, zelfs in januari spelen er mannen met sixpacks strandvolleybal in hun zwembroek. Van april tot november zijn er heel veel leuke strandtentjes, waar je kunt genieten van een sangria, cocktail of koel biertje. Maar ook buiten het seizoen is het er druk en als je zon er even doorkomt is het heerlijk toeven op de permanente terrassen. Tip: wij zaten bij Tapa Tapa in een januari-zonnetje met een sangria en kozen de Tataki de tonyina. Heerlijk!

Tip 4: Tapas eten

Typisch Spaans eten zijn tapas, kleine hapjes. Het woord komt van tapar, wat afdekken betekent. In de Middeleeuwen werden stukjes ham of brood gebruikt om vliegen uit het glas wijn of bier te houden. Inmiddels is de verscheidenheid aan tapas enorm. Op zoek naar een authentiek tapasbar kwamen wij bij El Rincon del Cava. Aangetrokken door de talrijke foto’s van lachende mensen op hun Facebookpagina (alle klanten worden op de foto gezet), de uitstekende recensies en de leus “Tapas for 1 euro” stapten wij het kleine restaurant binnen. De eerste indruk is inderdaad authentiek en gezellig: bruine tafels, stoelen en vloer, de wanden vol met foto’s van bezoekers. Verder was de zaak aangekleed met een onduidelijk samenraapsel van items waar de kringloopwinkel geen raad mee wist. De kleffe, vochtige warmte van een après-ski hut kwam ons tegemoet, maar er was geen tafel onbezet dus dat was een goed teken. Er ging net een stel weg dus de aardige eigenaar (rond de 60, op blauwe crocs) wees ons een plekje. Onze tafel werd “schoongemaakt” met een vieze doek en we kregen een plakkerige plastic menukaart aangereikt. Inderdaad heel erg goedkope tapas en een fles cava voor maar 4,50 euro! De vrouw van de eigenaar is een gezette vrouw (ook op crocs) die met een dikke donkerbruin gebreide trui door de zaak schuifelt. Op haar gezichtsuitdrukking was geen enkel teken van plezier in haar vak te ontdekken en ze kwam de bestelling geheel zwijgend opnemen. Ons eerste gerecht waren albondigas (gehaktballetjes). Grijs van kleur in een interessante bruine saus. Goed om de honger te stillen zeg maar. De overige tapas waren prima, zoals de gefrituurde visjes (navajas), patatas bravas en de pintxos met chorizo. Wij (mijn zoon en ik) aten een berg tapas, met 2 liter bier voor amper 26 euro. Een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. En een onvergetelijke avond!

Tip 5: CitySummary Reisgids Barcelona

Barcelona is een grote stad waar heel veel te doen, te zien en te beleven is. Een heerlijke citytrip bestemming met een zacht klimaat. CitySummary heeft voor jou de ideale reisgids samengesteld. Uit eigen reiservaring gecombineerd met het afstruinen van tig reisblogs en het lezen van honderden reviews. Je krijgt alle bezienswaardigheden op een rij, met een korte toelichting, inclusief musea, street art, winkelstraten etc. En een flinke set met tips voor waar je lekker kunt eten en drinken. Alle tips hebben een Google Maps link, zodat je er ter plekke makkelijk naartoe kunt navigeren, of je nu loopt, fietst of met de auto bent. Dit is aangevuld met wat er te doen is in de omgeving van Barcelona en hoe je je voorpret kunt verhogen. Kom alvast in de sfeer van Praag door films te kijken die er zijn opgenomen en boeken te lezen die er spelen. CitySummary geeft je al deze tips in een digitale reisgids die je voor slechts 2,99 euro kunt downloaden. Veel plezier in Barcelona!

 

Activiteiten en speciale tours:

Reactie plaatsen