Praag: 5 Gouden Tips voor je stedentrip

Praag: 5 Gouden Tips voor je stedentrip

Praag is de betoverende hoofdstad van Tsjechië en zonder meer een van de leukste citytrip bestemmingen van Europa. Het heeft de grandeur van Wenen, maar dan veel gezelliger. Er is echt ontzettend veel te zien en te doen. Wij waren 3 volle dagen in Praag en komen zeker terug, want er is nog zoveel meer wat we niet konden doen. In de Tweede Wereldoorlog is Praag niet gebombardeerd, waardoor in de hele stad historische panden te zien zijn. En het is ook de reden dat je er geen “oostblok” gevoel krijgt, terwijl Tsjecho-Slowakijke vanaf 1948 tot 1989 communistisch was. Er is inmiddels wel een flink aantal moderne kantoren en woonflats bijgekomen, maar dat zijn vaak architectonisch hoogstandjes met veel kunst-elementen. Praag is ook een echte studentenstad: 50.000 studenten volgen een studie aan een van de oudste universiteiten van Europa (uit 1348). Ben je van plan om naar Praag te gaan? Dan heb ik meer dan 100 tips voor je op een rij gezet in de CitySummary Reisgids Praag. Hieronder alvast 5 Gouden Tips.

Tip 1: Fietsen in Praag

Praag is een van de weinige grote Europese steden waar je weinig fietsers ziet. Er zijn wel fietspaden of tekens op de weg voor fietsers. Maar de route-optie “Per fiets” is in Google Maps niet te vinden. Mensen reageren niet als je met je fietsbel belt. Ze zijn geen fietsers gewend. Sommige eenrichtingswegen mogen fietsers wel tegen de richting in, maar dan worden bestuurders van auto’s toch boos op je. Raad ik fietsen in Praag daarom af? Zeker niet. Fietsen is altijd de beste manier om je snel door een stad te bewegen en tegelijkertijd veel van een stad te zien (in tegenstelling tot een metro). Dat geldt zeker voor Praag, want hoewel het centrum redelijk compact is, is ook in de directe ring daarbuiten zoveel te zien dat je dat lopend niet kunt behappen. Wij fietsten heerlijk door Praag en hebben het geen moment als eng of gevaarlijk ervaren. Doen dus. En vanuit Nederland kun je prima met de auto naar Praag rijden en je eigen fietsen meenemen.

Tip 2: Praagse burcht

Letterlijk het hoogtepunt van Praag! Vanaf de vlakkere oostkant van de rivier Moldau zie je het al liggen en ’s avonds is het mooi verlicht. De Praagse burcht is een enorm gebied van heel veel grote paleizen, kerken en pleinen bovenop de heuvel aan de westkant van de Moldau. Het is een mooie wandeling naar boven en je kunt er ook met de fiets naar toe. Alternatief is tram 22 vanaf metrostation Malostranská of Národní trida. Het trekt enorm veel toeristen dus is het er erg druk en staan er lange rijen voor alle bezienswaardigheden. Zeker in het hoog-seizoen is het aan te bevelen om vooraf een ticket te reserveren zodat je niet in de rij hoeft te staan. Koop meteen een ticket voor alle attracties: Sint-Vitus kathedraal, Koninklijk Paleis, Sint-Jorisbasiliek, Daliborka-toren en het Gouden Straatje. Elk uur is de wisseling van de wacht te zien, maar om 12.00 uur is er ook muziek bij dat gespeeld wordt vanuit de open ramen. Een mooie traditie, leuk om te zien.

Tip 3: Beelden in Praag

Overal in Praag zijn beelden te zien. Let er maar eens op hoeveel het er zijn. Natuurlijk staat de Karelsbrug vol met barokke beelden (30 in totaal). Maar op veel onverwachte plekken, zoals bovenop gebouwen of hangend boven de straat, kom je beelden tegen van de Tsjechische kunstenaar David Cerny (geboren 1967). Zo hangt er een beeld van Sigmund Freud boven de straat Husova en zit de Heilige Wenceslaus (hertog van Bohemen in de 10e eeuw en de beschermheilige van Tsjechië) op een omgekeerd hangend paard in de Lucerna Passage. Op de kruising van Odbure en Na Zborenci hangen aan de ene kant een man en de andere kant een vrouw aan een paraplu boven de straat. Vervreemdend zijn de grote beelden van baby’s bij Museum Kampa. Ze beklimmen ook de televisietoren in Zizkov. Weer heel anders is het hoofd van Franz Kafka op Charvátova. Het is een leuke sport om alle beelden te vinden. Er zijn er een stuk of 20. In het Musoleum zijn werken van David Cerny tentoongesteld.

Tip 4: Hotspots eten & drinken

Praag heeft heel veel leuke hotspots waar je koffie kunt drinken en genieten van een lekkere lunch of diner. Hier wat toppers die wij bezochten. Republica is een knus koffietentje met een hippe inrichting. Hier kun je rustig bijkomen van al je indrukken van het mooie Praag. Wij namen de Bohemian Honey Cake, typisch Tsjechisch en superlekker. Je vindt het op Martinská 418/4. De beste lunch-tip is VENUE. We moesten hier wel in de rij staan (maar dan weet je meteen dat het goed is). De inrichting van het restaurant wordt gedomineerd door een mega-portret van Yulia Saparniiazova, gemaakt door Viktor Miller-Gausa, die heel veel beroemdheden heeft geschilderd. Het menu staat vol met lekkere gerechten die er ook nog eens heel mooi uitzien. Ik nam de Potato rosti with salmon and avocado. Supergoed! VENUE vind je op Havelská 110. Bij Laboratorio della Pizza kun je je eigen pizza samenstellen. Ze zijn echt verrukkelijk. De gastvrouw is erg aardig en is erg druk met het toewijzen van plekken, want de aanloop is de hele dag door enorm. Goed teken. Ook de wijk Karlín, waar wij ons appartement huurden, heeft een aantal trendy restaurants. Wij aten heerlijke curry’s bij Hong Kong. Leuke, moderne inrichting, goeie sfeer. Het adres is Thámova 221/7.

Tip 5: CitySummary Reisgids Praag

Praag is een grote stad waar heel veel te doen, te zien en te beleven is. Een heerlijke citytrip bestemming. CitySummary heeft voor jou de ideale reisgids samengesteld. Eigen reiservaring gecombineerd met het afstruinen van tig reisblogs en het lezen van honderden reviews. Je krijgt alle bezienswaardigheden op een rij, met een korte toelichting, inclusief musea, street art, winkelstraten etc. En een flinke set met tips voor waar je lekker kunt eten en drinken. Alle tips hebben een Google Maps link, zodat je er ter plekke makkelijk naartoe kunt navigeren, of je nu loopt, fietst of met de auto bent. Dit is aangevuld met wat er te doen is in de omgeving van Praag en hoe je je voorpret kunt verhogen. Kom alvast in de sfeer van Praag door films te kijken die er zijn opgenomen en boeken te lezen die er spelen. CitySummary geeft je meer dan 100 tips in een digitale reisgids die je voor slechts 2,99 euro kunt downloaden. Veel plezier in Praag! 

Bestel button

 

Activiteiten en speciale tours:

Reactie plaatsen